Kläder

Vardagskapseln juni och juli 2017

Jag som brukar vara så duktig att fota dagens outfit kom av mig alldeles så fort det blev sommar. Precis när jag hade skaffat mig en backdrop för foto och allt. Det var nog välbehövligt med en paus, för jag kände mig rätt opepp på de där bilderna. Nu är jag däremot väldigt taggad och har alla intentioner att börja igen i augusti.

Men även fast jag inte fotat vad jag haft på mig så har jag fortsatt att utveckla min kapselgarderob för vardags/hemmabruk. Målet är att den ska bestå av ett antal utvalda plagg som jag trivs i och som passar bra ihop med varandra. Fördelarna som jag tänker att det ska ge mig är mer plats i garderoben, bättre ekonomi och att slippa tänka på vad jag ska ha på mig.

Reflektioner under juni och juli

När sommaren kom så blev det smärtsamt tydligt att jag inte riktigt hade räknat med varmt väder. För semestern behövs det kompletteras med minst ett par shorts, gärna två. Dessutom har jag tänkt om lite kring vita och svarta toppar – det behövs ett linne, en kortärmad och en långärmad topp i vardera färg. Då går det att anpassa samma outfit efter rådande väder: shorts och linne om det är varmt, byxor och långärmat om det är kallt.

Det känns verkligen inte som att garderoben behöver utökas mer, snarare minskas. Som ett första steg har jag slutat använda min löparskor till vardags, de passade inte riktigt in. De svarta stövletterna har jag inte använt en enda gång heller, de känns så höstiga. De får ersätta sandalerna när vädret blir kallare.

Största fördelen dock: så sjukt enkelt att packa när vi har åkt bort! Alltihop fick plats i en väska (vilket ju är tanken en kapselgarderob) och så kunde jag fortsätta klä mig precis som hemma.

Förändringar

Några plagg har bytts ut under den här tiden. Jag har äntligen hittat en T-shirt med ett vettigt tryck, och så har en prickig skjorta fått ersätta den randiga. Och så har jag fyndat en randig topp som är ljusår snyggare än den gamla. Jag ska visa det nya så fort jag lyckats fånga allt på bild!

Totalt består garderoben nu av 21 plagg och 4 par skor, om man inte räknar med de plagg som är tänkta som ersättare vid varmt väder.

Planer framöver

Först och främst ska jag göra en sida här på bloggen där alla plagg och accessoarer finns samlade, för den överblicken vill jag gärna ha.

I inköpsväg behöver jag hitta bra modeller på svarta och vita toppar, både linnen, kortärmade och långärmade. Har du tips på var jag hittar det? Berätta gärna i kommentarerna!

 

Kläder

Vardagskapseln maj 2017

Tänk va, det blev sommar till slut. Det hade man aldrig kunnat tro. Det har hänt en hel med kapselgarderoben den här månaden – vi tar och kikar!

Det här har jag haft på mig i maj

Reflektioner

För det första måste jag komma ihåg att dra ned persiennerna när jag tar bilderna. Det blir väldigt märkliga skuggor annars.

Den här månaden har jag insett att jag omedvetet valt ett annat färgschema till mig själv än vad jag hade tänkt från början. Jag var så säker på att en stark petrol/turkos var min grej, men istället har jag dragits åt någon sorts gröna och blå pasteller när jag köpt nytt. Det måste vara våren, och det är helt OK med mig.

Sen har jag gjort den där listan jag ville ha i april. Jag skrev en liten kodsnutt och gjorde lite excelmagi och nu så behöver jag inte tänka knappt alls för det står precis i mitt ark vad jag ska ha på mig varje dag. Ett steg närmare ett helt automatiserat liv!

På slutet kom det in lite outfits som egentligen inte hör till kapseln, men de får vara med ändå. Den blommiga klänningen kanske jag eventuellt börjar använda till vardags också, risken är väl att den blir hängande annars och aldrig blir använd. Synd på en så snygg klänning.

Det varit en rolig månad klädmässigt. Jag har provat lite kombinationer jag nog inte skulle valt ut själv, och lärt mig ännu lite mer om vad jag gillar.

Förändringar

De svarta gravidjeansen är nu för evigt förpassade från min garderob, likaså den mörkgröna tröjan som såg svart ut på bild och inte alls var den färgklick jag ville ha.

En hel del nytt har det blivit: En ljusgrön T-shirt, ljusgröna byxor (what?!), en jeansjacka och ett par boyfriendjeans med broderi. Och den däringa klänningen då som kanske ska få vara med också.

Totalt består garderoben nu av 23 plagg och 6 par skor. En närmare titt på det nya kommer i ett eget inlägg vad det lider.

Planer framöver

En ny svart eller mörkblå klänning står högt upp på önskelistan. Den randiga skjortan är gravidmodell och det börjar se lite konstigt ut, så den behöver bytas ut till något annat (inte randigt möjligen?). Den gröna koftan tjatar jag om hela tiden men gör aldrig något åt, och en annan randig långärmad tröja hade suttit fint. Men allra mest är jag peppad på att byta månad så att jag kan börja använda min backdrop.

Kläder

Vardagskapseln april 2017

En månad med extremt märkligt väder är till ända. Det finns väl i och för sig inget som säger att det kommer bli mindre märkligt väder i maj, men april är hur som helst slut. Det är ganska svårt att klä sig när det är sol och snöstorm om vartannat, men jag har kämpat på med min kapselgarderob.

Det här har jag haft på mig i april

Reflektioner

Hela syftet med det här är att jag ska försöka undvika att bli fast i samma mjukisbyxor och T-shirt fast jag mest bara går hemma och skrotar. Och det tycker jag faktiskt att jag lyckats riktigt bra med.

Månadens mest använda accessoar är ju helt klart Ellen med tillhörande bärsjal. Jag har till och med köpt en ny sjal i en mer passande färg (inte bara för färgen, men nästan). En sak jag insett är att en outfit helt utan fickor är ganska värdelöst med två små barn. Det behövs någonstans att lägga telefonen, näsdukar, nappar och andra random grejer jag behöver frakta runt under dagarna.

Det behövs en ordentlig lista på alla rimliga kombinationer av plagg, så att det blir lite variation. Det känns som att det blir mycket samma (jeans och T-shirt/skjorta) – fast nu när jag ser bilden inser jag att det kanske inte är så farligt som jag trott. Oavsett vill jag i varje fall göra jobbet med att ta fram en sån lista, frågan är bara när jag ska ha tid med det.

Tillskott till kapseln

Jag hittade en blommig kjol! Nästan exakt så som jag ville att den skulle se ut. Den kunde varit mer grön/turkos i färgerna, men jag tror att jag kommer ha den mest med de neutrala plaggen ändå så det gör inte så mycket.

Sen har jag faktiskt bytt ut de grå byxorna mot nästan likadana fast med fickor. Den vita T-shirten har också blivit ersatt med en V-ringad dito, och eftersom det var 2 för 1 när jag köpte den så har jag numera också en svart T-shirt.

Det kommer ett eget inlägg med en bättre titt på nyinköpen snart!

Planer framöver

Jackor. Jag vill ha en jeansjacka och en ny skinnjacka. Och en väst. Sen har jag fått för mig att jag vill ha ett par byxor i turkos/petrol men det finns inget vidare utbud i just de färgerna. Den svarta klänningen, den randiga skjortan och den gröna koftan skulle behöva bytas ut också.

Hur har du klätt dig i april? Vad är du sugen på för nytt i garderoben? Tell me all about it!

Kläder

Vardagskapseln mars 2017

Det är dags igen att kolla in hur det går med min kapselgarderob för hemmabruk! I mars har jag fått till lite mer genomtänkta outfits tycker jag, även om den supergigantiska gravidmagen har varit lite begränsande. Bäst var nog att det slog mig att man kan vika upp byxor. En så enkel grej liksom.

Det här har jag haft på mig i mars

Reflektioner

Mmm, mycket bättre för min stackars hjärna att ta alla bilder på samma plats istället för att försöka variera mig som jag gjorde i februari. Mycket mindre svart den här månaden också, det märks att det börjar bli vår. Favoriten komfortmässigt har helt klart varit den grå stickade tröjan som jag haft på mig oförskämt mycket. Utseendemässigt är jag fortfarande helt kär i jeansskortan, den funkar liksom till allt.

Jag skulle ha fler accessoarer i mars, och lite mer har det blivit ändå. Gillar halsbandet med virkade kulor jag gjorde och nu när Ellen kommit så kanske det kan få börja tjäna sitt syfte som amningshalsband också.

Tillskott till kapseln

Jag har fortsatt att ha ett kärleksförhållande med nya skor, två nya par har flyttat hem hit. Dessutom har jag ett par grå byxor fått ersätta de svarta gravidmjukisbyxorna. Visar mer av tillskotten i ett eget inlägg sen!

Att skaffa framöver

Så. Mycket. Byxor. Eller kanske inte jättemycket, men nu är jag väldigt sugen på vad som helst som inte är gravidbyxor. Sen står en mönstrad kjol högt på önskelistan, men frågan är om jag inte kommer få lov att sy en själv. Jag har nämligen gjort misstaget att ha en klar bild i huvudet på exakt vad jag vill ha och såklart finns inget sånt att köpa nånstans.

Dessutom har jag insett att jag vill byta ut den svarta adidaströjan mot en liknande fast i antingen i stark färg eller med något roligt mönster.

Nån mer som är taggad på vårkläder? Jag märker att jag är så himla anti svart, vill bara ha färg färg färg!

Kläder

Vardagskapseln februari 2017

Nu har mitt projekt med en kapselgarderob för hemmabruk hållit på ett tag. Jag har ju inte direkt så mycket annat för mig på dagarna så det är en tacksam grej att pilla lite med. Det innefattar ju planering och att planera är ju typ min favoritsyssla i hela världen.

Jag försöker dokumentera varje dag på instagram, häng med vettja!

Det här har jag haft på mig i februari

Reflektioner

För det första var det en hemsk idé att försöka ta bilder på olika ställen varje dag. Inte bara för att det är begränsat med ställen att fota på när jag bara är hemma, men också för att det ju ser helt sjukt plottrigt ut och det går inte att få en överblick. Det ändrar vi på direkt.

Det är svårt med det här med accesoarer alltså. Skorna lyckas jag i varje fall variera lite men det blir inte riktigt att jag använder olika smycken. Mer sånt i mars!

Tillskott till kapseln

Några grejer har jag redan visat: Nya sneakers, stövlar, jeans och armband. Sen blev det också en mindre beställning från Zalando som innehöll en jeansskjorta, en T-shirt och ett par ballerina i mörkblå spets.

Att skaffa framöver

Mera skor! Skor är kul. Dels vill jag ha ett par slip-ons (typ Toms Classic) och dels vill jag byta ut stövlarna mot något (sandaler kanske?). Jag tänker också några nya scarfs, kanske en grön och en grå.

Mest längtar jag tills jag kan ha ordentliga byxor igen, då jäklar ska jag byta ut allting. Skinny jeans (inte svarta), boyfriendjeans, byxor i nån rolig färg och ett par snyggare mjukisbyxor vill jag ha. Och en mönstrad maxikjol. Och bättre leggings.

Vad har du för sorts kläder hemma? Speciellt du som är föräldraledig eller har småbarn?

Kläder

Basgarderob för hemmabruk – Accessoarer

Det är förvånansvärt kul det här att välja ut saker som ska få ingå i min nya kapselgarderob. Jag fick lite bra tips i förra inlägget och har verkligen tittat med kritiska ögon på det jag har för att bestämma vad som ska ingå. Nu har jag valt ut accessoarer (detta helt omöjliga ord att stava till).

Smycken

Jag är så himla dålig på att använda smycken. Vanligtvis har jag bara vigsel- och förlovningsringarna, mina stiftörhängen jag fick i morgongåva och ett tunt silverarmband jag fått i födelsedagspresent av Jonas. Men nu har jag gett mig tusan på att jag ska ha lite mer sånt. Valde ut ett par örhängen förutom mina vanliga och så några halsband.

Yohanna tipsade om amningshalsband, och det var ju ett lagom DIY-projekt att ta sig an, så det sprang jag genast och köpte material till. Det är förvånansvärt beroendeframkallande att virka runt träkulor, rekommenderas som pyssel framför TV:n!

Jag önskar mig lite fler armband, och så måste jag nog tvinga mig själv i början att ta på mig smycken. Men det är ju verkligen kul hur man kan förändra en outfit beroende på vad man har till.

Skor

Det här var ju en ganska sorglig historia. Bland alla mina skor som jag äger så är det fyra par som känns rimliga just nu. Varav ett är ett par riktigt skitiga gamla sneakers som behöver en uppgradering snarast, och ett annat är ett par stövlar som förvisso varit fina och hängt med bra, men som nu dels börjat läcka och dels blivit missfärgade när jag gett mig på att fräscha upp dem med något fett jag hittade i nån låda. Det är hög prio på att byta ut dem.

Sen skulle jag vilja ha ett par färgglada ballerina och ett par slip on-skor, typ Toms, nu när det börjar bli lite vår och så. Klackar kommer få vänta väldigt länge, det känns varken bekvämt eller praktiskt.

Nästa steg

Slutmålet är att ihop ungefär 30 olika outfits som jag kan ha i en lista och rotera mellan. Jag har börjat så smått med att para ihop olika saker och identifiera typer av plagg som jag saknar.

Jag har ju en period framför mig där klädstorleken kommer variera rätt mycket, så jag försöker dock att inte springa iväg och köpa massa grejer nu när jag först ska bli större i nån månad till och sen föda barn med allt vad det innebär. Istället drömmer jag om fina jeans, gröna byxor, kjolar och olika jackor som jag ska ha sen.

Jag har börjat försöka lägga upp bilder på dagens outfit på Instagram. Det har några olika syften – dels ska det bli väldigt kul att kunna gå tillbaka och se hur detta utvecklar sig, dels ger det mig en anledning att göra mig iordning på morgonen och dels får jag träna mig i att vara bekväm att lägga upp bilder på mig själv. Win win win liksom.


Kläder

Basgarderob för hemmet

Hux flux så är ju planen nu att jag ska vara hemma väldigt länge. Sådär till oktober nån gång är planen att jag ska vara tillbaka på jobbet, innan dess är det hemmahäng som gäller.

Insikten har sakta kommit till mig att jag behöver ta tag i hur jag klär mig när jag är hemma. Eftersom jag inte har något riktigt system liknande det jag har för kontoret så har det istället blivit så att jag typ inte har någon stil alls. Uppenbar lösning alltså: det är dags att skaffa sig ett system.

Jag har ytterst få kläder jag gillar

Steg 1 var att identifiera nuläget, vilket var ganska deprimerande. Jag äger inte supermånga plagg som jag gillar och som passar hemma med småbarn. Sen är jag i och för sig väldigt gravid just nu, vilket ytterligare begränsar urvalet. Det är rätt mycket som inte riktigt passar, men med drygt 50 dagar kvar till beräknad ankomst för bebis tänker jag låta det vara så.

Efter genomgång av garderoben slutade det med denna samling plagg och accessoarer, som ska få utgöra början på min kapselgarderob för hemmabruk:

Allt annat är bortrensat

Det sjyssta är att jag nu har rensat bort alla de där grejerna som ändå bara låg och tog plats i garderoben. Jag har ju märkt att jag haft en massa saker som bara legat i hyllan och aldrig använts, och det är väldigt befriande att vara av med dem nu. Utöver de här plaggen har jag såklart byxor också. Men det enda som passar just nu är tre par nästan identiska svarta byxor, så de orkade jag inte lägga energi på att dokumentera.

Nästa steg

Utmaningen nu är dels att sätta ihop lite sjyssta outfits med de här sakerna och dels att identifiera andra saker att bygga ut med. Det ser jag fram emot! Det var så länge sedan jag gjorde den här resan med kontorskläderna, så det ska bli skoj att göra det igen.

Jag ska snarast välja ut lite fler accessoarer också. Är så sjukt dålig på att använda något annat än mina stiftörhängen och mitt tunna armband som jag alltid har – det ska det bli ändring på.

Planen är att köpa minimalt med nytt först, för jag kommer nog variera en hel del i klädstorlek några månader framöver. Efter hand vill jag sen fylla på och byta ut till bättre passform och kvalitet så att slutresultatet är att jag kan göra likadant när jag är hemma som när jag ska till kontoret: Bara kolla i listan så står det där vad jag ska ha på mig.

Behöver en massa tips! Hur skulle du kombinerat de här plaggen (plus svarta byxor)? Ser du något uppenbart som saknas? Vilka märken ska jag kolla in för basplagg i bra kvalitet?


En enklare vardag

Basgarderob för kontoret

Jag har tänkt så himla länge att jag ska utveckla det här med jobbkläderna och Excellistan. Problemet är att jag har tänkt mig att det ska involvera att jag ska fota alla kläder och det är lite svårt, minst sagt, att få tid till det när det fortfarande är dagsljus ute. Så för att det ska bli något alls så börjar jag att skriva om det så kommer det bilder framöver. Nån gång.

För er som undrar vad jag babblar om så har jag alltså en taktik för att slippa tänka på vad jag ska klä på mig, utan att för den skull gå helt Steve Jobs med endast svarta polotröjor. Under några år nu har jag haft en basgarderob som jag försöker hålla till ett minimum. Där finns neutrala plagg som jag trivs i, och så några färgklickar. Mitt jobb har ingen direkt dresscode utan jag satsar på business casual ungefär.

En dag satte jag mig ned och funderade ut alla möjliga kombinationer som det gick att ha de här plaggen i. De har jag skrivit ned i en lista som jag går efter när jag tar fram kläder på kvällen. När jag gått hela listan börjar jag om igen från början.

Det är ju inte något som är helt statiskt det här. Jag gillar ju fortfarande att shoppa! Mitt mål är att ha de här plaggen i bra kvalitet med perfekt passform, men det känns lite otajmat att lägga pengar på det nu när jag varierar så i klädstorlek. Väntar med det tills jag är klar med att få barn. Tills vidare kompletterar jag lite och byter ut titt som tätt. Jag var valt en grön nyans som jag trivs väldigt bra med, så när jag hittar något i den färgen slår jag oftast till.

Såhär ser min basgarderob ut just nu (vinterversionen):

Neutrala plagg

Grå kostymbyxor
Svarta jeans
Svart kjol
Vit skjorta
Vit topp
Svart topp
Grå flätstickad tröja
Grå kavaj
Mörkblå långärmad blus
Svarta stövletter
Svarta kängor

Färgklickar

Grön långärmad blus
Blå mönstrad kavaj
Grön topp
Ljusblå skjorta
Grön/blå flanellskjort
Mörkgrön stickad kofta

Framöver ska jag såklart även bjuda på alla kombinationer man kan ha de här kläderna i, men det får bli en cliffhanger till en annan dag.

Kläder

En enklare vardag – Kläderna

Det tar skitmycket energi att bestämma vad man ska ha på sig. Jag pallar inte sånt. Det är nästan aldrig kul och nästan alltid jobbigt. Min bästa taktik för att klara mig utan att behöva ta sådana beslut är tvådelad:

Hemma

Jag har en dotter som är ett och ett halvt. Det är ingen poäng att försöka ha någon sorts stil när jag är ledig, allt blir bara smutsigt på en gång. Men, om jag inte bryr mig alls, så kommer jag ofrånkomligen att ha på mig grå mjukisbyxor och T-shirt varje dag. Lite bättre än så kändes det som att jag skulle kunna åstadkomma.

Nyckeln för mig är att skaffa kläder där allt passar ihop med allt och inget är dyrt eller känsligt på något sätt. Därför har jag i min hemmagarderob följande färger: Vitt, svart, grått, blått, militärgrönt. Punkt. Typer av plagg som är oumbärliga:

– Oversize linne
– T-shirt
– Långärmad T-shirt/tunika
– Jeans
– Leggings
– Träningstights i olika längder
– Sneakers (viktigt att de i nödfall går att ta på utan att böja sig eller ta hjälp av händerna)
– Shorts
– Sport-BH
– Stora mysiga stickade tröjor

Det är fullt möjligt att se helt OK ut genom att kombinera vad som helst av de här plaggen, vilket innebär att det bara är att ta det som ligger överst på morgonen och slänga hela outfiten i tvätten på kvällen.

Mina kriterier för vardagskläder just nu är: billiga (Club XPRS är ett bra tips om man har vägarna förbi), ska gå att torktumla. Typ.

Jobbet

Det är här det börjar bli lite nördigt, för nu kommer Excellistan in i bilden. Jag har lagt ned rätt mycket tid på att identifiera de typer av plagg jag vill ha i min jobbgarderob.

Sedan har jag gjort en lista med alla möjliga (och rimliga) kombinationer. Den använder jag mig av på så sätt att jag varje dag tar på mig det som står överst på listan och sedan flyttar jag hela listan ett steg så att den raden hamnar längst ned.

Detta dessutom i två versioner, en för höst/vinter och en för vår/sommar. Men det funkar faktiskt himla bra! Jag känner mig alltid välklädd. Jag impulsköper aldrig den här typen av kläder utan uppgraderar och byter sakta ut i den takt ekonomin tillåter. Jag behöver inte tänka, om jag inte vill. Det finns ju inget som hindrar att jag tar på mig något annat än det som står i listan om jag känner för det.

Det här med jobbkläderna tänker jag fördjupa mig i senare då det förtjänar ett eget inlägg.